Throw Ya ‘L’ In The Air For Big L!

16 02 2007

DOWNLOAD: Big L – Harlem’s Finest, A Freestyle History 1 & 2 (tracklist & cover)

Februari is een zwartgallige maand voor hiphop. Lamont ‘Big L’ Coleman overleed op 24-jarige leeftijd op 15 februari 1999, net toen hij definitief  op doorbreken stond. Jay-Z heeft wel eens verteld in onderhandelingen geweest te zijn om Big L te tekenen op Rocafella Records enkele weken voor zijn overlijden, een moord die overigens nooit opgehelderd is.

De meest gangbare theorie is dat Big L is neergeschoten uit wraak voor een schuld die zijn broer had. Die schuld kon niet geïnd worden omdat zijn broer op dat moment vast zat. Een andere mogelijkheid is dat hij werd aangezien voor zijn broer, die werd overigens een week na zijn vrijlating neergeschoten in dezelfde straat waar Big L zijn einde vond.

Big L was een underground legende die veel respect van andere rappers kreeg maar pas na zijn dood definitief doorbrak met het postuum uitgebrachte album ‘The Big Picture’ . Zijn debuutalbum ‘Lifestylez Ov Da Poor & Dangerous’ werd destijds nauwelijks gepromoot en is ondanks de status die het opgebouwd heeft en de sterke recensies die het kreeg nooit heruitgebracht.

Biggie en 2Pac worden nooit overgeslagen bij de verplichte R.I.P. momenten in grote hiphop-concerten. Big Pun wordt zelden vergeten en Aaliyah en Lisa ‘Left Eye’ Lopez worden vaak zelfs genoemd. Vanwege zijn net-niet-doorbraak bij het mainstream publiek wordt Big L vaak, zeer onterecht, niet genoemd. Zijn stijl wordt echter nog wel met regelmaat gebeten.

Luister één van zijn twee albums of het DITC album ‘Worldwide’ (Big L was één van de groepsleden) er nog maar eens op na en je weet dat Big L ‘one of the best yet’ is en schandalig wordt ondergewaardeerd. Meesterlijke storytelling, hilarische punchlines en een ongeëvenaarde honger op de mic.

Big L Rest In Peace

Advertenties

Acties

Informatie

3 responses

21 02 2007
J to the A.A.P.

Voor het geval dat je ’t er nog niet uit had gehaald, de freestyle archives open je na de download met het volgende password: http://thephoenixsspot.blogspot.com/

21 02 2007
J to the A.A.P.

(De URL is het password)

9 08 2007
Laurens

Big L RIP. Big L is zondermeer de beste rapper die er ooit is geweest. Jammer dat hij nooit door heeft kunnen breken.

Big L DITC 4ever!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: