Tips Voor Leefbaar Rotterdam*

5 02 2007

Ronnie S. In Da House! 

De fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, Ronald Sörensen, wil de subsidies die de gemeente Rotterdam geeft op hiphop-projecten (zij noemen het ‘ubran’, maar dat krijg ik mijn strot niet uit. Zie je, ik kan ’t niet eens typen!) stop laten zetten. Om de discussie kracht bij te zetten heeft hij een filmpje gemaakt waarin hij 2Pac persifleert en uitlegt hoe hiphop aanzet tot geweld en criminalteit. Diverse mensen hebben Ronald al aangesproken op het feit dat er meer muziek is die in het verleden als ‘fout’ werd bestempeld (jazz, rock ’n roll) maar dat die ideeën vaak door de geschiedenis ingehaald zijn. Ronald reageerde daarop (zoals hier te lezen is) met de stelling dat die muziek nooit gesubsidieerd is door de gemeente. Een kijk op het overzicht van de subsidies voor kunst en cultuur op de site van de gemeente Rotterdam leert ons echter heel iets anders! Vandaar deze handige lijst met tips voor Ronald om meer schandelijke invloed uit te bannen!

  • Subsidie Jazz en geïmproviseerde muziek – Jazz werd vroeger gedraaid in bordelen en zet dus aan tot prostitutie, bovendien worden mensen junkies van de drugsverheerlijking in jazz. Zie Miles Davis’ Bitches Brew.
  • Subsidie Popmuziek – Al sinds het langharig werkschuw tuig van de jaren ’60 een doorn in het oog. Zet onder andere  aan tot drugsgebruik, losbandige seks en burgerlijke ongehoorzaamheid. Zie The Beatles, Jefferson Airplane en Jimi Hendrix.
  • Subsidie Toneel (professioneel) – Zet aan tot moord, overspel, geweldpleging en wraakacties. Zie misselijkmakende wanproducten als Shakespeare’s Hamlet.
  • Subsidie Letteren – Zie bovenstaande, literatuur is misschien nog wel de meest schandalige ‘kunst’ denkbaar. Werkelijk alle donkere aspecten van de mensheid zijn hierin al naar voren gebracht. Voorbeelden te over.

Na het bekijken van deze verre van complete lijst bekruipt mij het akelige gevoel dat Ronald’s werk bijna onbegonnen is. Vrijwel iedere culturele uiting ooit heeft zich herhaaldelijk schuldig gemaakt aan het tentoonspreiden van afkeurenswaardige moraliteit. ‘Kunst’ an sich zou derhalve verboden moeten worden. Er schijnt in Afghanistan nog wel een club te zijn die zich daar sterk voor maakt.

*Deze column is uiteraard satirisch. Hoewel het niet is te ontkennen dat er hiphop is die van een discutabel niveau is en ’n bedenkelijke moraal predikt (wat natuurlijk ook een afspiegeling is van de maatschappij waarin wij leven) zijn er even veel voorbeelden te bedenken die dat niet of zelfs het tegenovergestelde doen (2Pac’s ‘Keep Ya Head Up’ of Kanye West’s ‘Jesus Walks’ bijvoorbeeld). Door uit een complete cultuur slechts één element te lichten laat Leefbaar Rotterdam zich van hun meest kortzichtige en slecht geïnformeerde kant zien.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: