Don’t Believe The Hype (November ’06 Editie)

3 11 2006

Het einde van het jaar is traditioneel de tijd voor een ‘tsunami’ (no Geert Wilders) aan grote hiphop-releases. Mijn solvabiliteit raakt alweer ernstig in het geding en dan hebben we alleen nog maar de releases voor deze maand op een rij gezet. Misschien moet ik meer naar PE luisteren (check de kop van deze post) maar we ontleden de hype voor november… 

ODB Ol’ Dirty Bastard – A Son Unique (7 november)

Eindelijk brengt de Damon Dash Music Group dan het langverwachte laatste album van ODB uit. Hij stierf in de studio terwijl de laatste hand aan het album werd gelegd, exact twee jaar voor de release van 7 november. Wat er sinds die tijd van gelekt is klonk veelbelovend. Als de mixtape-track ‘Pop Shots’ een indicatie is zou dit een gedenkwaardig slot voor de te korte carriere van Dirty kunnen zijn, bovendien heeft hij in zijn hele leven nog nooit zo samenhangend geklonken zonder een seconde aan funk in te leveren. Jammer genoeg is dit wel de plaat die het meest dreigt onder te sneeuwen in het eindejaars-circus van de platenmaatschappijen; zelf kan hij geen promotie meer doen en van de marketing-kant van het label blijft het angstvallig stil…

The GameThe Game – The Doctor’s Advocate (14 november)

Jayceon ‘Chuck’ Taylor is hongeriger dan ooit. Zwaar erop gebrand als hij is om te bewijzen dat hij het ook zonder Dr. Dre en Fiddy kan lijkt het (gedwongen?) vertrek van Aftermath een ‘blessing in disguise’. De zogenoemde straat-single ‘One Blood’ is bij veel mensen al niet meer uit de playlist weg te denken en de tracks die uit blijven lekken zorgen alleen maar voor meer positieve publiciteit. De verassing is dan ook al lang niet meer of Dre nu wel of niet mee doet (dat doet hij niet, hoewel het gerucht gaat dat er een paar co-producties van ‘m op staan) maar dat de verschoppeling dit jaar de enige uit de G-Unit stal met een kassucces in zijn handen lijkt te worden.

Jay-Z

Jay-Z – Kingdom Come (21 november)

Tja, wat valt daar nog over te zeggen? Hov is back! De rentree waar we allemaal van wisten dat ie komen zou (can’t leave rap alone, the game needs me) en toch op zaten te wachten. Drie jaar duurde het voor Jigga zijn zelfverkozen pensioen beu was. De single ‘Show Me What You Got’ kon rekenen op gemengde reacties in hiphop-kringen maar de inmiddels gelekte titeltrack legde de lat weer ouderwets hoog. Kan hij de verwachtingen waarmaken? “Not only NYC, I’m HipHop’s saviour, So after this flow, you might owe me a favour!”

Clipse The Clipse – Hell Hath No Fury (28 november)

Vier jaar zijn voorbij gegaan sinds het debuut ‘Lord Willin’. Een album dat destijds op goede recensies en een aantal grote hits kon rekenen. ‘When The Last Time’ wordt nog steeds wel eens gedraaid en ‘Grindin’ blijft een van de gruwelijkste producties die de Neptunes op hun naam hebben staan (de stijl werd zelfs nog eens lichtjes over gedaan voor Gwen Stefani’s ‘Hollaback Girl’). Toch was dat vreemd genoeg geen garantie voor een goede relatie met het platenlabel Jive. Een compleet album werd niet uitgebracht en hoewel ze hun naam levend hielden met de ‘We Got It 4 Cheap’ mixtapes werd de release van dit album constant uigesteld. Frustraties eindigden zelfs in bedreigingen en Malice en Pusha T voelden zich maximaal genaaid. Nu komt het album dan eindelijk uit en met een ‘classic’ rating in XXL voor de 12 tracks die het album rijk is kunnen de verwachtingen bijna niet hoger zijn. Enige struikelblok zijn de onderwerpen, maar ze hebben in ieder geval genoeg meegemaakt om niet 12 tracks lang alleen maar over crack te praten.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: